بی اشتهایی و کم اشتهایی در کودکان و نوزادان:علل و درمان
گاهی اوقات ممکن است فرزند شما اشتهای خود را از دست بدهد یا از خوردن در زمان غذا امتناع کند. این مسئله میتواند نامطلوب و نگران کننده باشد. با این وجود، راههای سادهای وجود دارد که وعدههای غذایی را به یک زمان لذت بخش برای شما، فرزند شما و کل خانواده تبدیل میکند. عادتهای غذایی که کودک شما به عنوان یک کودک نو پا با آن رشد میکند، میتواند عادات او را برای بقیه عمرش تعیین کند. ترک عادات غذایی بد دشوار است. غذا خوردن در یک محیط سالم و مثبت به کودکان کمک میکند تا نگرشهای صحیح در مورد غذا و خودشان پیدا کنند. با هم غذا خوردن یکی از راههایی است که به کودکتان کمک میکند که نگرشهای سالم را در مورد غذا بدست آورد.
دلایل بیاشتهایی در کودکان
دندان درآوردن
چگونگی رشد نوزادان شگفت انگیز است. حتی قبل از اینکه متوجه شوید، دندانهای کوچکی در دهان نوزادتان مشاهده میشود، که دیگر لبخند بیدندان او را نخواهید دید. با این وجود، این نقطه عطف در زندگی کودک شما همچنین میتواند سبب از دست دادن اشتها به خاطر ناراحتی و درد بیرون آمدن دندانها از طریق لثه کودک شما شود. نوزادان اغلب بین ماههای چهارم تا هفتم شروع به دندان درآوردن میکنند. شما میتوانید با دادن اسباب بازیهای دندانی به نوزاد برای جویدن آن به کاهش درد دندان درآوردن او کمک کنید. سعی کنید به او غذاهای سرد مانند ماست یا میوههای پخته بدهید. تغذیه با شیر مادر و تغذیه با بطری میتواند درد را بیشتر افزایش دهد بنابراین سعی کنید به او با یک فنجان غذا بدهید.
مصرف مایعات زیاد
یکی دیگر از دلایلی که ممکن است کودک شما کمتر از قبل غذا بخورد، میتواند مصرف بیش از حد مایعات مانند آب و آبمیوه باشد. شیری که کودک شما مصرف میکند، کافی است تا آب بدن او را تا ۶ ماهگی تامین کند. دادن بیش از حد آب به کودک میتواند توانایی بدن او را برای جذب مواد مغذی موجود در شیر مادر یا شیر خشک را مختل کند. انجام این کار همچنین میتواند او را خیلی زود سیر کند، به طوری که او را در برابر مواد غذایی مقاوم کرده و باعث کاهش اشتها او میشود.
عفونت
عفونتهای ویروسی و باکتریایی نیز میتواند دلیل امتناع کودک شما از غذا باشد. شرایطی مانند آنفولانزا، عفونت گوش و برونشیت میتواند موجب درد و تنفس سریع شود، که باعث میشود کودک شما به سختی غذا بخورد و بخوابد. اگر کودک شما این مشکلات را تجربه کرده باشد، ضروری است که به دنبال کمک پزشکی باشید و اطمینان حاصل کنید که او در برابر همه عفونتهای رایج واکسینه شده است. سعی کنید از پستونک اجتناب کنید زیرا میزان بروز عفونت گوش در نوزادان را حدود ۳۳٪ افزایش میدهد.
هوای گرم
گرما میتواند به مقاومترین ما اثر کند، و نوزادان ما نیز متفاوت نیستند. گرمازدگی میتواند باعث ایجاد حساسیت در کودک، ایجاد راش پوستی و افزایش مقاومت در برابر غذا شود. اگر گرمای بیش از حد کنترل نشود، حتی میتواند منجر به بیآبی شود. شما باید اطمینان حاصل کنید که نوزاد شما از آب کافی برخوردار است بدن و همواره در طول تابستان در یک اتاق خنک قرار دارد. به او لباسهای نازک نخی بپوشانید که به بدنش نمیچسبد. اگر با وجود این اقدامات علائم باقی ماند، در اسرع وقت به پزشک کودک خود مراجعه کنید.
عدم تحمل غذایی
آلرژی یا عدم تحمل غذاهای خاص مانند شیر، تخم مرغ، بادام زمینی و سویا ممکن است سبب شود که کودک شما علائمی از قبیل نفخ، خارش، استفراغ، اسهال و بیاشتهایی داشته باشد. ضروری است که غذاهایی که کودکتان به آن حساسیت دارد را شناسایی کرده و کاملا از آنها اجتناب کنید. اگر فرزند کوچک شما به پروتئین شیر حساسیت دارد، سعی کنید به او شیر خشکهای ضد حساسیت بدهید، که میتواند به کاهش علائم آلرژی کمک کند و اشتهای او را برگرداند.
گلو درد
گلودرد کودک شما میتواند ناشی از گریه مداوم یا عفونت ویروسی باشد. این مسئله میتواند بلع را دچار مشکل کند، در نتیجه منجر به از دست دادن اشتهای نوزاد شما میشود. در صورتی که گلودرد نوزادتان با تب و تورم غدد لنفاوی همراه باشد، فورا به پزشک مراجعه کنید تا عفونت را کاهش داده و اشتهای نوزاد را افزایش دهید.
رشد
مهم است بدانید که چرخه رشد کودک شما چگونه عمل میکند. او در شش ماه اول با سریعترین نرخ رشد میکند و رشد او بین ماههای ششم و دوازدهم شروع به کاهش میکند. رشد او بین ماه دوازدهم تا هجدهم کندتر میشود. بنابراین، اگر کودک شما در مقایسه با ماه دهم خود، خیلی کمتر غذا میخورد، احتمالا به این دلیل است که بدن او کالری زیادی نیاز ندارد. همواره پزشک خود را در جریان تغذیه نوزادتان و نیازهای تغذیهای او قرار دهید.
استرس
استرس میتواند اثرات منفی بسیاری بر روی بدن داشته باشد، از جمله از دست دادن اشتها.
چگونه باید اشتهای کودک را افزایش دهیم
راههایی وجود دارد که میتواند کودک را به غذا خوردن تشویق کند.
ویتامینها و محرکهای اشتها
مولتی ویتامینها و محرکهای اشتها ممکن است برای فرزند شما گزینه مناسبی باشد. بسیاری از آنها به شکل مایع وجود دارند و به طور خاص برای کودکان طراحی شدهاند. ویتامین C، D، روی، کلسیم و B12 برای رشد و تکامل کودک ضروری است. برای یک پیشنهاد حرفه ای درمورد بهترین ویتامین برای کودکتان، با پزشک خود مشورت کنید.
میان وعدهها را کاهش دهید
خوردن میان وعدههای غذایی بیش از حد و داشتن یک برنامه غذایی پراکنده باعث کاهش اشتها میشود. بعضی از کودکان غذا خوردن را در مقادیر زیاد یا غذاهای سنگین دوست ندارند. این کار میتواند موجب سیر شدن سریعتر آنها و بیعلاقگی به غذا شود. اجازه دادن به فرزندتان برای انتخاب غذا از منوی غذاهای سالمی که آماده میکنید ممکن است کمک کننده باشد. همچنین، میان وعده ها را کاهش دهید، چون یک میان وعده کوچک کافی است و یک برنامه غذایی منظم ایجاد میکند. مراقب انواع مواد غذایی که تهیه میکنید و میزانی که سرو مینمایید باشید. ساندویچها و غذاهای فینگرفود ممکن است برای او لذت بخشتر باشد. به یاد داشته باشید که به پایان رساندن غذا را به او اذعان کنید. اگر کودک حس موفقیت را احساس کند، بیشتر به این رفتار ادامه میدهد.
در تهیه منوی غذای کودکتان متنوع باشید
هنگامی که غذای کودک خود را آماده میکنید، سعی کنید غذا را از هر چهار گروه غذایی اصلی تهیه کنید:
- محصولات غلات کامل مانند نان، ماکارونی، برنج، حبوبات و سایر محصولات دانهای غنی شده با آهن، اسید فولیک و دیگر ویتامینهای B، از جمله نیاسین، تیامین و ریبوفلاوین.
- مقدار زیادی از سبزیجات و میوهها در سایزهای کوچک به کودک بدهید.
- شیر، ماست، پنیر و سایر محصولات لبنی تعادلی از پروتئین، کربوهیدرات و چربی، کلسیم و ویتامین D را فراهم میکنند.
- گوشت لخم، مرغ و ماهی، همچنین لوبیا و عدس، پروتئین، چربی، ویتامین و مواد معدنی (مانند آهن) را برای بدن کودک شما فراهم میکند.
کودک شما ممکن است غذاهای مورد علاقه خود را داشته باشد، اما غذاهای جدید میتواند آرام آرام معرفی شوند. آماده باشید که کودکتان از غذاهای جدید برای بار اول سر باز زند.

