شوره سر در کودکان

شوره سر در کودکان هم به اندازه ی بزرگسالان شایع است و حتی می‌توان گفت که برخی علل وجود دارد که در کودکان شایع تر از بزرگسالان است. شوره سر در کودکان ممکن است به دلیل عدم رعایت بهداشت فردی ایجاد شود و شما می توانید به سادگی به آن‌ها آموزش دهید تا موهای خود را بطور منظم شستشو دهند اما اگر شوره سر باقی ماند استفاده از شامپوهای ضد شوره برای کنترل و درمان شوره می‌تواند کافی باشد.

اگر فرزند شما دارای شوره سر است و باعث آزار او می‌شود و به دنبال راهی برای ریشه کن کردن این مشکل هستید، می توانید به متخصص اطفال مراجعه کنید. متخصص پوست سر را بررسی خواهد کرد و بسته به شدت مشکل درمان مناسب را توصیه می کند این درمان شامل شامپو های ویژه ای است که کودک شما می تواند برای از بین بردن شوره سر استفاده کند. جهت رزرو نوبت می توانید با شماره 02126656126 تماس حاصل فرمایید.

شوره سر چیست؟


شوره سر یکی دیگر از نام‌های رایج درماتیت سائبوری است به ویژه زمانی که در پوست سر رخ می دهد. این مشکل بسیار شایع در نوزادان، کودکان و بزرگسالان، صرف نظر از سن یا نژاد است. شوره باعث ایجاد پوسته سفید یا زرد روی پوست سر و سایر قسمت های چرب بدن می شود. مناطق دیگری که ممکن است دچار شوره شوند شامل ابروها، پلک ها، گوش ها، پشت گردن، زیر بغل، کشاله ران و شکم است. در بعضی موارد شوره سر می تواند در ناحیه آسیب دیده قرمزی ایجاد کند و ممکن است پوسته پوسته شود و شروع به خارش کند که گاهی اوقات خیلی شدید است. در موارد نادر شوره سر اگر درمان نشود حتی می تواند منجر به ریزش مو شود. هرچند که موهای ریخته شده پس از درمان شوره سردوباره با موی جدید جایگزین میشوند. شوره سر مسری نیست و اغلب با شستن روزانه سر با شامپو مناسب و ملایم کنترل می شود. در موارد شدیدتر، پزشک ممکن است یک شامپو یا کرم دارویی را توصیه کند.

علل


علت دقیق شوره شناخته شده نیست، اگر چه برخی از محققان معتقدند که این امر می تواند ناشی از تولید بیش از حد روغن پوست (سبوم) در غدد چربی و فولیکول‌های مو باشد. یک نوع مخمر (قارچ) به نام مالاسزیا می تواند در سبوم همراه با باکتری رشد کند. این مخمر ممکن است یکی دیگر از عوامل شوره سر باشد. پوسته های مربوط به شوره سر گاهی اوقات می توانند ناشی از دلایلی غیر از شوره باشند، از جمله:

  • خشکی پوست مثلا ناشی از هوای سرد و خشک زمستان
  • سایر مشکلات پوستی مانند اگزما، آکنه، یا پسوریازیس که می تواند سبب ایجاد سلول های مرده پوست در پوست سر شود.
  • بیشتر یا کمتر از حد مناسب شامپو کردن
  • چیزهای دیگر مانند پوست چرب و استرس نیز می توانند باعث افزایش شوره سر شوند.

علائم


اغلب اولین علائم فردی که شوره سر دارند، لکه های سفید پوست مرده در مو یا شانه ها است. پوست سر نیز ممکن است دچار خارش و سوزش شود.
نشانه های دیگر شوره سر عبارتند از:

  • خشک و پوسته پوسته شدن که در هوای سرد بدتر می شود.
  • پوست خشک بر روی صورت، پیشانی، گوش، یا ابرو
  • چرب بودن نواحی پوست سر یا سایر قسمت‌های بدن
  • قرمزی خفیف در ناحیه آسیب دیده
  • ریزش مو

چه هنگام به پزشک مراجعه کنیم؟


در اکثر موارد ابتلا به شوره سر نیازی به مراجعه به پزشک نیست و با استفاده از شامپوهای مخصوص ضد شوره سر بدون نسخه مشکل حل میشود. گاهی اوقات درمان شوره سر بسیار سخت است، یا خارش و سوزش به دلیل مشکل کاملا متفاوت است. اگر بعد از چند هفته استفاده از شامپو ضد شوره سر، شوره سر فرزندتان بهبود پیدا نکند یا اگر پوست قرمز و متورم شود یا مایعی تخلیه شود، باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر درماتیت سائبوری کودک بدتر شود یا به سایر قسمت های بدن نفوذ کند یا باعث ریزش مو شود موضوع را با پزشک مطرح کنید .

درمان


بسیاری از موارد شوره سر خفیف در نوزادان را می‌توان با شامپو کردن روزانه با شامپوی ملایم درمان کرد. این کار سبب کاهش چربی و کاهش تولید سلول‌های مرده می‌شود. موارد متوسط شوره سر را می‌توان با استفاده از شامپو ضد شوره سر بدون نسخه درمان کرد. بسیاری از انواع این شامپوها در دسترس هستند و شامپو مناسب برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد بنابراین ممکن است لازم باشد چند شامپو را امتحان کنید تا زمانی که شامپویی را پیدا کنید که برای کودک شما مؤثر است. انواع مختلف شامپو ضد شوره سر:

  • شامپو سولفید سلنیوم: این شامپو کمک می‌کند که میزان سلول‌های مرده پوست کاهش یابد و همچنین با قارچ که می‌تواند باعث شوره سر شود مبارزه می‌کند.
  • شامپو با پایه زغال: شامپوهای کول تار هم سرعت ایجاد سلول‌های پوستی مرده را کاهش می‌دهند.
  • شامپو پیریتیون زینک: این شامپو با قارچ روی پوست سر که می‌تواند سبب بروز بیماری شود مقابله می‌کند.
  • شامپو سالیسیلیک اسید: این شامپو شوره سر را از پوست سر حذف می‌کند اما ممکن است پوست را خشک کند که می‌تواند منجر به شوره بیشتر شود.
  • شامپوهای کتوکونازول: این شامپوهای ضد قارچی که در دوزهای قوی با نسخه تجویز می‌شوند برای کاهش قارچ در پوست سر طراحی‌شده‌اند.

در ابتدا، کودکان مبتلابه شوره سر هرروز باید از یکی از این شامپوها برای کنترل شوره سر استفاده کنند. در اکثر موارد پس از مدتی ممکن است استفاده از آن‌ها به یک یا دو بار در هفته کاهش یابد. از فرزندتان بخواهید شامپو را روی پوست سر ماساژ دهد و اجازه دهد حداقل ۵ دقیقه قبل از شستشو روی سر بماند. پس از شستشو بچه‌ها می‌توانند در صورت تمایل از شامپو معمولی نیز استفاده کنند زیرا شامپوهای درمانی ممکن است کمی بو بدهند. اگر شامپوهای ضد شوره، شوره سر کودک شما را کاهش نداد یا اگر شوره در مکان‌هایی غیر از پوست سر ایجاد می‌شود با پزشک صحبت کنید. ممکن است لازم باشد فرزندتان یک شامپو تجویزی قوی، یک لوسیون ضد قارچ یا کرم حاوی استروئید دریافت کند. پس از درمان، برخی افراد متوجه خواهند شد که مناطق پوستی که شوره دارند رنگی‌تر از بقیه پوستشان است. این اتفاق در کسانی که پوست تیره‌تر دارند، شایع‌تر است. این تفاوت رنگ در طول زمان محو خواهد شد و رنگ پوست درنهایت به حالت عادی برمی‌گردد. شوره سر یک بیماری مزمن است، به این معنی که نمی‌تواند درمان شود، اما تقریباً همیشه می‌تواند تحت کنترل باشد. هنگامی‌که شوره تحت کنترل باشد، معمولاً به چشم نمی‌آید و از یک مشکل حاد به مسئله‌ای تبدیل می‌شود که کودک به‌ندرت به آن فکر می‌کند.

درمان‌های خانگی


روغن نارگیل

روغن نارگیل قوی‌ترین روغن با خواص ضد قارچی است. اسید اسکوریک موجود در روغن به‌عنوان یک عامل ضد قارچی عمل می‌کند. استفاده منظم از روغن نارگیل در درمان شوره سر بسیار کمک می‌کند.

روغن درخت چای

چند قطره روغن درخت چای را در شامپو ضد شوره کودک خود مخلوط‌ کنید. در حال شستشو مو مراقب باشید که وارد چشم نشود زیرا می‌تواند به چشم آسیب برساند. این مخلوط در درمان شوره سر مفید است.

عصاره آلوئه ورا

عصاره آلوئه ورا برای پوست سر تسکین‌دهنده است و به‌طور مؤثر شوره سر را درمان می‌کند. گاهی اوقات کودک شما ممکن است سرش را بخاراند که می‌تواند به پوست سرش آسیب برساند. بنابراین آلوئه ورا زخم را بهبود می‌بخشد و التهاب را کاهش می‌دهد.