زردی (یرقان) در نوزادان و درمان آن

یرقان یا زردی یکی از بیماری‌های شایع در بین نوزادان است که از هر ۵ نوزاد در سه نفر (درصد شیوع ۶۰ درصد) مشاهده می‌شود. یرقان به زرد شدن پوست و سفیدی چشم‌ها گفته می‌شود که در اثر بیش از حد بودن مقدار بیلی‌روبین در خون ایجاد می‌شود. یرقان معمولاً در ۵ روز نخست پس از تولد مشاهده می‌شود. بسیاری از نوزادان پیش از شروع شدن یرقان از بیمارستان مرخص می‌شوند. بنابراین پزشک از والدین می‌خواهد که فرزندشان را در روز سوم تا پنجم برای معاینه به مطب بیاورند. اکثر نوزادان یرقان خفیف دارند که معمولاً پس از یک تا دو هفته خود به خود بهتر می‌شود یا از بین می‌رود، بدون این که هیچ مشکل خاصی ایجاد کند. با این‌حال زردی را باید جدی گرفت. در موارد نادر اگر میزان بیلی‌روبین بالا بماند و درمان انجام نشود، مغز آسیب می‌بیند و عوارض جدی بلندمدت ایجاد می‌شود.

اگر فرشته تازه متولد شده‌تان دچار زردی است، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید. متخصص اطفال مناسب‌ترین روش درمان یرقان را با توجه به شدت عارضه و درجه زردی نوزاد توصیه می‌کند. فتوتراپی و تعویض خون پرکاربردترین روش‌های درمان زردی در نوزادان به شمار می‌آید. حتماً به محض مشاهده علائم زردی در فرزندتان به متخصص اطفال مراجعه کنید تا از بروز عارضه‌های مزمن جلوگیری شود.

برای تعیین وقت قبلی می‌توانید با شماره 02126656126 تماس حاصل فرمایید.

علل


بدن نوزاد هر روز بخشی از گلبول‌های قرمز را بازیافت می‌کند. بیلی‌روبین ماده زرد رنگی است که در اثر تجزیه گلبول‌های قرمز ایجاد می‌شود. در دوران بارداری کبد بیلی‌روبین را از بدن نوزاد دفع می‌کند. اما ممکن است پس از تولد هنوز کبد نوزاد آن‌قدر رشد نکرده باشد که بتواند بیلی‌روبین را به تنهایی به نحو مناسب دفع کند. چند روز طول می‌کشد تا کبد نوزاد بتواند این کار را انجام دهد. اگر بیماری یرقان پی‌آمد عملکرد نامناسب کبد در چند روز اول عمر نوزاد باشد، زردی از نوع فیزیولوژیک است. بیماری زردی فیزیولوژیک شایع‌ترین نوع یرقان نوزادی است. اما زردی گاهی از ابتلا به بعضی بیماری‌ها نشأت می‌گیرد. نوزادان مبتلا به این عارضه‌ها برای پایین آوردن بیلی‌روبین بیش از نوزادان دچار