وضعیت ها و پوزیشن های مناسب شیر دهی به نوزاد
درست است که تولید شیر در بدن مادر به صورت طبیعی انجام میشود اما رساندن آن از سینه به شکم نوزاد به کمی دانش و تمرین فراوان نیاز دارد. تقریباً در همهی مادران و نوزادان جدید، اولین تلاشها برای تغذیه نوزاد با شیر مادر نافرجام و ناامیدکننده است. اما پوزیشن های صحیح شیر دادن برای کمک به نوزاد جهت تغذیه به شیوهای مناسب و همچنین جلوگیری از آسیب نوک پستان و سایر مشکلات تغذیه با شیر مادر ضروری است. با چند آزمایش و خطا میتوانید موقعیت شیردهی مناسب را پیدا کنید اگرچه شاید هیچوقت در شیردهی به نوزاد حرفهای نشوید.
راههای صحیح شیر دادن به نوزاد
پیدا کردن یک وضعیت شیردهی راحت و مناسب برای مادر و نوزاد مهم است. در اینجا برخی از موارد رایج در نظر گرفتهشده است.
شیردهی گهوارهای
در این وضعیت مرسوم شیردهی مادر باید سر نوزادش را با تا کردن بازویش بهآرامی نگه دارد. روی صندلی که دارای دستههای حمایتی است یا روی تخت با بالشهای زیاد بنشینید و پاهای خود را روی عسلی، میز یا سطح بالاتر دیگری قرار دهد تا نوزاد حمایت شود. کودک باید در دامن مادر یا بر روی بالش روی دامن مادر نگهداشته شود بهطوریکه صورت، شکم و زانو نوزاد بهطور مستقیم به سمت مادر باشد. مراقب دست پایینی کودک باشید تا فشاری به آن وارد نشود. اگر کودک از پستان سمت راست شیر میخورد سر او را در بازوی راست مادر بگیرید. بازو را برای حمایت از گردن، ستون فقرات و پایینتنه کودک کاملاً بکشید. زانوهای نوزاد را در برابر بدن مادر، در زیر سینه سمت چپ نگهدارید. نوزاد باید به صورت افقی یا با یک زاویه کوچک دراز بکشد. نگهداشتن به شکل گهوارهای اغلب برای نوزادانی که بهطور طبیعی به دنیا آمدهاند بهخوبی کار میکند. بعضی از مادران میگویند که این شیوه نگهداشتن نوزاد باعث میشود که نتوانند دهان نوزاد خود را به نوک پستان هدایت کنند، بنابراین بعضی مادر ممکن است ترجیح دهند از این وضعیت زمانی استفاده کنند که نوزاد حدوداً 1 ماهه شده است و اصطلاحاً گردن گرفته است. زنانی که سزارین کردهاند ممکن است احساس کنند که این روش فشار بیش از حد بر شکمشان ایجاد میکند.
شیردهی ضربدری
این روش که همچنین به عنوان گهواره ضربدری شناختهشده است، وضعیتی است که از نگهداشتن گهوارهای متفاوت است و در آن مادر از خمیده کردن بازو برای حمایت سر نوزاد استفاده نمیکند. در عوض، نقش بازو مادر تغییر میکند.
اگر کودک از پستان راست مادر تغذیه میکند، مادر از دست و بازوی چپ برای نگهداشتن کودک استفاده میکند. بدن نوزاد را طوری بچرخانید که قفسه سینه و شکم او بهطور مستقیم رو به مادر باشد. با قرار دادن انگشتان دست و انگشتان پشت سر و زیر گوش کودک، دهان او را به سمت پستان مادر هدایت کنید.
این روش نگهداری ممکن است برای نوزادان کوچک و نوزادانی که نگهداشتنشان مشکل است مفید باشد.
شیردهی به روش توپ فوتبالی
همانطور که از نامش مشخص است در این موقعیت مادر نوزاد را مانند یک توپ فوتبال یا کیفدستی زیر بازوی همجهت با سینهای که شیردهی میکند، میگیرد. اول نوزاد را به سمت مادر و زیر بازوی او قرار دهید. کودک باید به سمت مادر باشد بینیاش روبروی نوک پستان مادر قرار گیرد و پایش بهسوی پشت مادر برگردد. بازوی مادر روی بالش یا کنار بدنش قرار میگیرد و از شانهها، گردن، و سر نوزاد با دست مادر حمایت میشود. مراقب باشید کودک را خیلی به سینه فشار ندهید که مقاومت کند و با سرش به دست مادر فشار آورد. از ساعد مادر برای حمایت از بالاتنه کودک استفاده کنید. مادر ممکن است به خاطر سزارین بخواهد از این وضعیت شیردهی استفاده کند و اگر کودک ریز جثه است و نگهداشتنش مشکل است، این وضعیت مناسب شیردهی اجازه میدهد مادر سر نوزاد را به نوک پستان مادر هدایت کند. این وضعیت همچنین برای زنان دارای سینههای بزرگ یا نوک سینههای تخت و مادران دارای فرزند دوقلو نیز مناسب است.
به پهلو خوابیدن
برای شیردهی درحالیکه به پهلو دراز کشیدهاید چندین بالش را برای پشتیبانی در پشتتان قرار دهید. مادر میتواند بالشی را زیر سر و شانههایش و یکی نیز بین زانوهایش قرار دهد. هدف این است که مادر پشت و باسن را در یک خط مستقیم نگه دارد.
نوزاد را رو به مادر بخوابانید و او را نزدیک مادر کنید و سرش را با دست مربوط به بازوی پایینی یا بالایی مادر حمایت کنید. مادر همچنین میتواند بازوی پایینیاش را زیر سر خود بگذارد تا مزاحم نباشد. اگر نوزاد نیاز دارد بالاتر و نزدیکتر به سینه مادر باشد، یک بالشتک کوچک یا پتو را در زیر سر او قرار دهید. او نباید تحت فشار قرار گیرد تا به نوک پستان مادر برسد و مادر نباید به سمت او خم شود. مادر ممکن است نیاز به بلند کردن سینه با انگشتان دست پیدا کند تا نوزاد بتواند بهراحتی سینه را بگیرد. مادران ممکن است به خاطر عمل سزارین یا زایمان دشوار، دشواری نشستن، یا شیردهی در شب یا روز در رختخواب بخواهند از شیردهی به روش خوابیده به پهلو استفاده کنند.
نکاتی برای همهی وضعیتهای شیردهی
- بدن را پشتیبانی کنید. یک صندلی راحت و با دسته را انتخاب کنید و از تعداد زیادی بالش برای حمایت بیشتر از پشت و بازوهای مادر استفاده کنید. اغلب مبلها بهاندازه کافی بدن مادر را هنگام شیردهی حمایت نمیکنند.
- برای جلوگیری از خم شدن به سمت نوزاد، چیزهایی مانند عسلی، میز یا چند کتاب را زیر پای مادر بگذارید. قرار دادن یک بالش یا پتو بر روی دامان مادر نیز میتواند از خم شدن او به جلو جلوگیری کند. هرکدام از وضعیتهای شیردهی که استفاده میکنید، اطمینان حاصل کنید که نوزاد را به پستان هدایت میکنید.
- پشتیبانی از سینهها. سینه مادر در طول شیردهی بزرگتر و سنگینتر میشود. هنگام شیردهی، از دست آزاد برای حمایت از سینه استفاده کنید. مهم است که انگشتان دست خود را حداقل 4 سانتیمتر دورتر از نوک پستان نگه دارید تا نوزاد انگشتان را در دهان نکند.
- حمایت از کودک. احساس راحتی و امنیت کودک باعث تغذیه بهتر و کارآمد خواهد بود. از دست و بازو، بهعلاوه بالش یا پتو تاشده برای حمایت از سر، گردن، پشت و باسن کودک، و نگهداشتن آنها در یک خط مستقیم استفاده کنید. مادر میتواند کودک را قنداق کند یا به آرامی او را در دستهای خود نگه دارد تا شیردهی آسانتر شود.
- تنوع در وضعیتهای شیردهی. وضعیتهای مختلف شیردهی را تجربه کنید تا روش مناسب را راحتتر پیدا کنید. بسیاری از زنان متوجه شدهاند که بهترین راه برای جلوگیری از بسته شدن مجرای شیردهی این است که بهطور مرتب وضعیتهای شیردهی را تغییر دهند. ازآنجاکه هر وضعیت شیردهی فشار را بر روی قسمتهای مختلف نوک پستان قرار میدهد تغییر وضعیت از درد نوک پستان نیز جلوگیری میکند.
- اگر مادر سینهای که هر بار شیردهی میکند را تغییر دهد، تولید شیر را افزایش میدهد.
- آرام باشید و سپس به نوزاد شیر بدهید. چند نفس عمیق بکشید، چشمها را ببندید و به افکار صلحآمیز و آرامبخش فکر کنید. هنگام شیردهی یک لیوان شیر، آب یا آبمیوه در دست داشته باشید. آبرسانی به بدن کمک میکند تا مادر شیر تولید کند.
- توقف شیردهی. معمولاً کودک است که بعد از تغذیه با هر دو سینه تصمیم میگیرد که بهاندازه کافی شیر دریافت کرده است یا خیر اما اگر مادر نیاز به تغییر وضعیت شیردهی دارد یا میخواهد سینهها را عوض کند یا به هر دلیلی شیردهی را پایان دهد باید به آرامی انگشت را در گوشه دهان نوزاد قرار دهید و او را از سینه دور کنید.